Jak chladit

Teplota podávání vína

Teplota podávání vína

Při správné teplotě vína vynikne jeho chuť a vůně.

Platí následující základní pravidla:

  • Přechlazené víno se nám uzavře a my nic nevychutnáme.
  • U teplého vína vystoupne silná chuť alkoholu a víno je nevyvážené.
  • Pro vychutnání všech ušlechtilých vlastností před podáváním chladíme přiměřeně, nejlépe o 2°C níže. Po nalití do sklenky tím dosáhneme ideální teploty, která podpoří harmonii vína.
  • Správná teplota podávaného vína je důležitým činitelem pro posouzení jeho kvality. Doléváme dopitou, nebo téměř dopitou sklenku.

 

A jak tedy konkrétně na teplotu podávání?

  • Sekty, perlivá a aperitiv podáváme při teplotě 4-8 °C, docílíme tím, aby se perlení udrželo ve sklenkách po delší dobu.
  • Sladší bílá vína, vermuty a dezertní pijeme při teplotě 8-12 °C.
  • Suchá bílá vína podáváme při teplotě 9 – 11 °C.
  • Růžové víno podáváme při teplotě 10 – 13 °C. Pokud si je např. v horkých letních dnech chcete vychutnat na osvěžení, doporučujeme teplotu podávání i nižší, klidně i s ledem.
  • Polosladká či lehčí mladá červená vína podáváme při teplotě 13-16°C.
  • Sladké, starší a těžké potom podávejte při teplotě 16- 19°C.


Pozor! Neexistuje nic takového jako je pokojová teplota - to je pouhý mýtus. Víno prostě musí být vychlazeno správně, a to i červené. Sebelepší červené víno vytemperované na přílš vysokou teplotu lze totálně "zabít" - nikdy si jej nevychutnáte. (Příklad: Stalo se nám v Toskánsku, kde jsme si objednali ke zvěřině láhev Brunello di Montalcino bratru za 55 Eur, že nám byla přinesena v "pokojové" teplotě. Ovšem vzhledem k tomu, že kolem bylo zrovna všude přes 30 °C, se to víno skutečně nedalo pít. Tak takhle vážně ne.)

Pro přehlednost ještě tabulka vín:
Tabulka teplot

A několik rad souvisejících s teplotou na závěr:

  • Ke snížení teploty můžeme použít lednice, ale nikdy nepodávejte víno s ledem! Víno kostkami ledu utrpí šok a ztratí tím výraznost, aroma a zbledne. (Výjimkou je podávání růžového vína v horkých dnech - viz výše).
  • Podávané víno temperujeme co nejpomaleji, aby nedošlo k tepelnému šoku.
  • Při ohřívání použijte nanejvýše vlažnou vodu, nikoliv vroucí nebo mikrovlnou troubu. Víno chce svůj čas.
  • Teplotu můžeme měřit teploměrem, který ponoříme doprostřed láhve. Speciálně vyráběné teploměry se zavěšují za hrdlo tak, aby se nedotýkaly stěny.

TOP vína našich vinařů

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info