Vína DAC - snoubení bílá vína

Recepty k suchým/polosuchým bílým vínům

1. RYBÍ FILETY NA ŠPENÁTOVÉM LŮŽKU S RAJČATOVOU ČEPICÍ

200 g baby špenátu
1 kelímek sýru Gervais ( 125gr ) s česnekem a provensálskými bylinkami nebo bez příchutě
2 lžíce bylinkového olivového oleje
4 filety bělomasé ryby
2 rajčata
2 lžíce strouhaného parmazánu nebo sýru Gran Moravia
sůl
čerstvě mletý pepř

Troubu předehřejeme na 200 st.
Špenátové listy dáme do cedníku a přelijeme vařící vodou a následně propláchneme ledovou, promícháme a necháme okapat.
Poté smícháme v misce se sýrem a urovnáme do zapékací misky, kterou vytřeme lžící oleje.
Rybu osolíme, opepříme a položíme na špenátové lůžko.
Na ryby poklademe na plátky nakrájená rajčata, zakápneme zbývajícím olejem a posypeme hoblinkama parmazánu ( Gran Moravia ).
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 min., záleží na tloušťce ryby.

Doporučujeme:
Grauburgunder 2015 Fegerl
Weißburgunder 2012 Schmid
Chardonnay 2015, Pfeffer


2. KREVETY S RÝŽÍ A RAJČATY

Na wok pánvi na oleji opečeme česnek, přidáme papriky nakrájené na proužky, koriandr, nakrájená chilli paprička , ½ lžičky mleté kurkumy, 1 ½ lžičky mletého kmínu, špetka pepře, 200g nakrájených konzervovaných rajčat, lžička nastrouh. čerstvého zázvoru, lžíce citronové šťávy. Dusíme 5 min, pak přidáme velké, očištěné krevety a povaříme ještě asi 5 min. Podáváme s rýží Basmati.

Doporučujeme:
DAC Weiviertel 2014 Falk

Pořádáte party s vínem a chystáte se nabídnout variace sýrů, uzenin, salátů atd.? Podobné laskominy se dají samozřejmě nakoupit v různých variantách i cenových relacích, ale Vy buďte originální a Vaše pohoštění doplňte čerstvě upečeným domácím chlebem. Jak na to? Je to jednoduché:


3. DOMÁCÍ CHLÉB


Do mísy nasypeme 1 kg hladké mouky, promícháme se 4 lžičkami soli a 3 lžičkami kmínu, doprostřed uděláme důlek a do něj rozdrobíme 1 kostku droždí. Na droždí nalijeme 2 dl teplé vody (né vařící!) a bez zamíchání necháme 15 min stát. Pak přilijeme 1 pivo (né vychlazené) a prohněteme hladké těsto. Uděláme bochánek a necháme v míse kynout 1-3 hodiny (mísu přikryjeme utěrkou, aby těsto neoschlo).
Po vykynutí ještě trochu prohněteme, dáme na pekáč s vysokým okrajem vyložený pečícím papírem a pečeme 10 min na 250 °C a pak cca 1-1,5 hod. na 160°C.

 

A co těstoviny?


4. TOSKÁNSKÉ HOUBOVÉ TAGLIATELE S LANÝŽOVÝM OLEJEM


Tento recept jsme si přivezli z Toskánska a věřte, že navzdory jednoduché přípravě budete unešeni dokonalou chutí pokrmu.

Na přípravu stačí zakoupit vaječné domácí tagliatele – 250g (koupíte v každém supermarketu) a hlavně lanýžový olivový olej (ten je k dostání většinou v obchodech s italskými potravinami, já používám variantu ve spreji, je to pohodlné a praktické). Dále budete potřebovat 250 g žampionů, 1 velkou cibuli, kousek másla, lžičku oleje, sůl, pepř, mletý kmín a parmazán.
Těstoviny uvaříme al dente podle návodu – pozor – nesmí být rozvařené, to pak leží v žaludku jako balvan :-). V kastrůlku zpěníme na másle a lžičce oleje cibulku, až zesklovatí, přidáme nakrájené žampiony, osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín a lehce podusíme, aby houby změkly. Pak smícháme s těstovinami, přidáme lanýžový olej a servírujeme. Jednotlivé porce hustě posypeme nastrouhaným parmazánem.

K tomuto receptu doporučujeme Gruner Veltliner, jehož lehká pepřnatost a mineralita se vhodně doplňuje s lanýžovým olejem – např.:
Weinviertel DAC Johannesbergen, Tagwerker
Grüner Veltliner Pfeffer

Něco pro každý den?

Potřebujete přílohu "rychle, chutně, snadno"? Něco "echt aus Österreich", co se dá snoubit s většinou mas a zároveň s většinou rakouských bílých vín - značka Veltlín ideál?

Zkuste náš

5. RAKOUSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

800g brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky, přidáme sůl, mletý kmín, červenou cibuli, vmícháme vinný ocet, oliv. olej, pepř a jemně nakrájené steril. okurky. Nechat odležet a před podáváním zalijeme teplým masovým vývarem. Podáváme s grilovaným plátkem kuřecího masa, smaženým řízkem nebo pečenou vepřovou panenkou nakrájenou na plátky.

Doporučujeme:

Grüner Veltliner Humer
Welschriesling 2015 Weingut Tagwerker

6. SALÁT Z POLNÍČKU S FRANCOUZSKOU ZÁLIVKOU

Smícháme dobře umytý polníček s natrhaným ledovým salátem, dáme na talíř, na to poklademe na tenké proužky nakrájenou žlutou papriku a na kousky nakrájený odblaněný grep. Posypeme slunečnicovými semínky.
Zalijeme francouzskou zálivkou, kterou připravíme smícháním dijonské hořčice, olivového oleje, trochou balsamikového octa, medu (ne moc, aby nebyla zálivka zbytečně sladká) a přidáme sůl a pepř.
Nakonec salát poklademe na kousky nakrájenou lučinou nebo feta sýrem a podáváme s pečivem.

Tip: tuto zálivku si můžete připravit i do zásoby, v lednici vydrží měsíc nebo i déle.

K tomuto salátu se výborně hodí polosuchý Rivaner Wimmer nebo Chardonnay Pfeffer.

TOP vína našich vinařů

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info