Vína DAC - snoubení bílá vína

Recepty k suchým/polosuchým bílým vínům

1. RYBÍ FILETY NA ŠPENÁTOVÉM LŮŽKU S RAJČATOVOU ČEPICÍ

200 g baby špenátu
1 kelímek sýru Gervais ( 125gr ) s česnekem a provensálskými bylinkami nebo bez příchutě
2 lžíce bylinkového olivového oleje
4 filety bělomasé ryby
2 rajčata
2 lžíce strouhaného parmazánu nebo sýru Gran Moravia
sůl
čerstvě mletý pepř

Troubu předehřejeme na 200 st.
Špenátové listy dáme do cedníku a přelijeme vařící vodou a následně propláchneme ledovou, promícháme a necháme okapat.
Poté smícháme v misce se sýrem a urovnáme do zapékací misky, kterou vytřeme lžící oleje.
Rybu osolíme, opepříme a položíme na špenátové lůžko.
Na ryby poklademe na plátky nakrájená rajčata, zakápneme zbývajícím olejem a posypeme hoblinkama parmazánu ( Gran Moravia ).
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 min., záleží na tloušťce ryby.

Doporučujeme:
Grauburgunder 2015 Fegerl
Weißburgunder 2012 Schmid
Chardonnay 2015, Pfeffer


2. KREVETY S RÝŽÍ A RAJČATY

Na wok pánvi na oleji opečeme česnek, přidáme papriky nakrájené na proužky, koriandr, nakrájená chilli paprička , ½ lžičky mleté kurkumy, 1 ½ lžičky mletého kmínu, špetka pepře, 200g nakrájených konzervovaných rajčat, lžička nastrouh. čerstvého zázvoru, lžíce citronové šťávy. Dusíme 5 min, pak přidáme velké, očištěné krevety a povaříme ještě asi 5 min. Podáváme s rýží Basmati.

Doporučujeme:
DAC Weiviertel 2014 Falk

Pořádáte party s vínem a chystáte se nabídnout variace sýrů, uzenin, salátů atd.? Podobné laskominy se dají samozřejmě nakoupit v různých variantách i cenových relacích, ale Vy buďte originální a Vaše pohoštění doplňte čerstvě upečeným domácím chlebem. Jak na to? Je to jednoduché:


3. DOMÁCÍ CHLÉB


Do mísy nasypeme 1 kg hladké mouky, promícháme se 4 lžičkami soli a 3 lžičkami kmínu, doprostřed uděláme důlek a do něj rozdrobíme 1 kostku droždí. Na droždí nalijeme 2 dl teplé vody (né vařící!) a bez zamíchání necháme 15 min stát. Pak přilijeme 1 pivo (né vychlazené) a prohněteme hladké těsto. Uděláme bochánek a necháme v míse kynout 1-3 hodiny (mísu přikryjeme utěrkou, aby těsto neoschlo).
Po vykynutí ještě trochu prohněteme, dáme na pekáč s vysokým okrajem vyložený pečícím papírem a pečeme 10 min na 250 °C a pak cca 1-1,5 hod. na 160°C.

 

A co těstoviny?


4. TOSKÁNSKÉ HOUBOVÉ TAGLIATELE S LANÝŽOVÝM OLEJEM


Tento recept jsme si přivezli z Toskánska a věřte, že navzdory jednoduché přípravě budete unešeni dokonalou chutí pokrmu.

Na přípravu stačí zakoupit vaječné domácí tagliatele – 250g (koupíte v každém supermarketu) a hlavně lanýžový olivový olej (ten je k dostání většinou v obchodech s italskými potravinami, já používám variantu ve spreji, je to pohodlné a praktické). Dále budete potřebovat 250 g žampionů, 1 velkou cibuli, kousek másla, lžičku oleje, sůl, pepř, mletý kmín a parmazán.
Těstoviny uvaříme al dente podle návodu – pozor – nesmí být rozvařené, to pak leží v žaludku jako balvan :-). V kastrůlku zpěníme na másle a lžičce oleje cibulku, až zesklovatí, přidáme nakrájené žampiony, osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín a lehce podusíme, aby houby změkly. Pak smícháme s těstovinami, přidáme lanýžový olej a servírujeme. Jednotlivé porce hustě posypeme nastrouhaným parmazánem.

K tomuto receptu doporučujeme Gruner Veltliner, jehož lehká pepřnatost a mineralita se vhodně doplňuje s lanýžovým olejem – např.:
Weinviertel DAC Johannesbergen, Tagwerker
Grüner Veltliner Pfeffer

Něco pro každý den?

Potřebujete přílohu "rychle, chutně, snadno"? Něco "echt aus Österreich", co se dá snoubit s většinou mas a zároveň s většinou rakouských bílých vín - značka Veltlín ideál?

Zkuste náš

5. RAKOUSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

800g brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky, přidáme sůl, mletý kmín, červenou cibuli, vmícháme vinný ocet, oliv. olej, pepř a jemně nakrájené steril. okurky. Nechat odležet a před podáváním zalijeme teplým masovým vývarem. Podáváme s grilovaným plátkem kuřecího masa, smaženým řízkem nebo pečenou vepřovou panenkou nakrájenou na plátky.

Doporučujeme:

Grüner Veltliner Humer
Welschriesling 2015 Weingut Tagwerker

6. SALÁT Z POLNÍČKU S FRANCOUZSKOU ZÁLIVKOU

Smícháme dobře umytý polníček s natrhaným ledovým salátem, dáme na talíř, na to poklademe na tenké proužky nakrájenou žlutou papriku a na kousky nakrájený odblaněný grep. Posypeme slunečnicovými semínky.
Zalijeme francouzskou zálivkou, kterou připravíme smícháním dijonské hořčice, olivového oleje, trochou balsamikového octa, medu (ne moc, aby nebyla zálivka zbytečně sladká) a přidáme sůl a pepř.
Nakonec salát poklademe na kousky nakrájenou lučinou nebo feta sýrem a podáváme s pečivem.

Tip: tuto zálivku si můžete připravit i do zásoby, v lednici vydrží měsíc nebo i déle.

K tomuto salátu se výborně hodí polosuchý Rivaner Wimmer nebo Chardonnay Pfeffer.

TOP vína našich vinařů

Aktuality:

2. kolo PWT - a další úspěch pro naše vína! Medaile Prague Gold pro DAC Weinviertel Falk a Prague Gold pro Zweigelt Fegerl!

Určeno zejména pro dámy - Vezměte muže sebou...

1. kolo PWT - a obrovský úspěch pro naše vína! Medaile Prague Gold pro Rivaner Wimmer a Prague Premium Gold pro Grauburgunder Fegerl!

Navázána spolupráce s novým vinařstvím Humer - nenechte si ujít jejich jedinečná vína.

Další oceněná vína! Stříbrná medaile pro Merlot Saubrunn 2012 Gmeinböck, a titul Regional Champion pro Grüner Veltliner 2015 Pfeffer!

Cuveé Premiere 2013 Schmid získalo ve 3. kole soutěže Prague Wine Trophy zlatou medaili!

Hodnocení bílých vín 2015 vinařství Tagwerker panem Kadlecem ke shlédnutí na jeho stránkách.

Test 11 rakouských veltlínů: podkorkem.cz

Tato stránka používá cookies. Vice info

Přihlášení