Proč rakouská vína?
Přidáno: 25. 10. 2019 11:45:50 Počet shlédnutí: 1472
25 Říjen 2019
Proč se zajímat o rakouská vína aneb co jste možná nevěděli.

Vína z Rakouska jsou zejména v poslední dekádě velmi čilou štikou mezi ostatními - i známějšími - víny z jiných oblastí Evropy či světa. Proč tomu tak je?
- Jsou svěží, jiskřivá a okouzlující.
Za toto hodnocení zejména bílých odrůd může především geografická poloha Rakouska. I když se nachází na zhruba stejné zeměpisné šířce jako například Burgundsko, jsou zde významějsí rozdíly mezi denními a nočními teplotami, což dává možnost vzniku velmi svěžím a zároveň aromatickým vínům. Svou trochou do mlýna samozřejmě přispívají i půdní podmínky: díky různým typům půd, od kamenitých terasovitých svahů břehů Dunaje přes silné vrstvy spraše v Dolním Rakousku, vápenaté půdy Burgenlandu a jižního Štýrska po sopečné čedičové půdy v Kamptalu a jihovýchodním Štýrsku, je možné vypěstovat úžasná vína s jedinečným a nezaměnitelným charakterem příslušným pro danou oblast. Zejména vlajková loď Rakouska v bílých odrůdách - Veltlín zelený neboli Grüner Veltliner - nemá mezi víny této odrůdy z jiných oblastí v podstatě konkurenci. - Jsou tělnatá, voňavá a rafinovaná.
Myslíte, že toto hodnocení se může týkat jen velkých červených vín z Franice či Itálie? Chyba: zkuste si ochutnat některá z červených vín např. z Burgenlandu. Budete překvapeni, co vše je možné nalézt ve sklence plného Zweigeltu - vlajkové lodi pro změnu červených odrůd, jak skvěle mohou vonět a chutnat místní tradiční odrůdy jako je Svatovavřinecké či Frankovka, ale i jak se směle mohou postavit konkurenci z jiných částí světa v odrůdách jako je Cabernet Saugvinon či Merlot. - Mají nepřekonatelný poměr kvalita/cena.
Troufneme si tvrdit, že za stejně kvalitní víno z těch "tradičnějších" vinařských oblastí jako je Francie, Španělsko či oblastí Nového světa dáte peněz rozhodně víc. V Rakousku vsadili na jeden z nejpřísnějších vinařských zákonů, moderní technologie, které se ale snoubí bez problému s vysokým podílem ruční práce a mnohasetletou tradicí rodinných vinařství. Výsledkem jsou vína s charakterem za nikterak přemrštěné ceny. - Mají jedinečnou chuť a charakter.
Rakouská vína mají díky výše uvedenému kompaktní tělo a svěžest, díky čemuž se skvěle hodí k výjimečně rozmanité škále stylů vaření a kuchyní: od střední Evropy po Středomoří, skvěle doprovodí i asijskou či etnickou kuchyni. Nevěříte? Na každoročním „mezinárodním kongresu čínské kuchyně a vína" v Pekingu a Singapuru jsou různé rakouské odrůdy, zejména Grüner Veltliner & Co tradičně klasifikovány jako jedny z nejlepších vín pro párování s čínskými a mnoha dalšími asijskými pokrmy. Ale rakouské víno je samozřejmě pevně zakořeněno i v nádherné rakouské kulinářské tradici. Stručně řečeno: je ideální pro nejširší možnou škálu potravin, od řízku po sushi.
Tak už víte, proč si příště vybrat víno z Rakouska...?