Proč rakouská vína?

Přidáno: 25. 10. 2019 11:45:50 Počet shlédnutí: 1572

25 Říjen 2019

Proč se zajímat o rakouská vína aneb co jste možná nevěděli.

Proč rakouská vína?

Vína z Rakouska jsou zejména v poslední dekádě velmi čilou štikou mezi ostatními - i známějšími - víny z jiných oblastí Evropy či světa. Proč tomu tak je?

  • Jsou svěží, jiskřivá a okouzlující.
    Za toto hodnocení zejména bílých odrůd může především geografická poloha Rakouska. I když se nachází na zhruba stejné zeměpisné šířce jako například Burgundsko, jsou zde významějsí rozdíly mezi denními a nočními teplotami, což dává možnost vzniku velmi svěžím a zároveň aromatickým vínům. Svou trochou do mlýna samozřejmě přispívají i půdní podmínky: díky různým typům půd, od kamenitých terasovitých svahů břehů Dunaje přes silné vrstvy spraše v Dolním Rakousku, vápenaté půdy Burgenlandu a jižního Štýrska po sopečné čedičové půdy v Kamptalu a jihovýchodním Štýrsku, je možné vypěstovat úžasná vína s jedinečným a nezaměnitelným charakterem příslušným pro danou oblast. Zejména vlajková loď Rakouska v bílých odrůdách - Veltlín zelený neboli Grüner Veltliner - nemá mezi víny této odrůdy z jiných oblastí v podstatě konkurenci.
  • Jsou tělnatá, voňavá a rafinovaná.
    Myslíte, že toto hodnocení se může týkat jen velkých červených vín z Franice či Itálie? Chyba: zkuste si ochutnat některá z červených vín např. z Burgenlandu. Budete překvapeni, co vše je možné nalézt ve sklence plného Zweigeltu - vlajkové lodi pro změnu červených odrůd, jak skvěle mohou vonět a chutnat místní tradiční odrůdy jako je Svatovavřinecké či Frankovka, ale i jak se směle mohou postavit konkurenci z jiných částí světa v odrůdách jako je Cabernet Saugvinon či Merlot.
  • Mají nepřekonatelný poměr kvalita/cena.
    Troufneme si tvrdit, že za stejně kvalitní víno z těch "tradičnějších" vinařských oblastí jako je Francie, Španělsko či oblastí Nového světa dáte peněz rozhodně víc. V Rakousku vsadili na jeden z nejpřísnějších vinařských zákonů, moderní technologie, které se ale snoubí bez problému s vysokým podílem ruční práce a mnohasetletou tradicí rodinných vinařství. Výsledkem jsou vína s charakterem za nikterak přemrštěné ceny.
  • Mají jedinečnou chuť a charakter.
    Rakouská vína mají díky výše uvedenému kompaktní tělo a svěžest, díky čemuž se skvěle hodí k výjimečně rozmanité škále stylů vaření a kuchyní: od střední Evropy po Středomoří, skvěle doprovodí i asijskou či etnickou kuchyni. Nevěříte? Na každoročním „mezinárodním kongresu čínské kuchyně a vína" v Pekingu a Singapuru jsou různé rakouské odrůdy, zejména Grüner Veltliner & Co tradičně klasifikovány jako jedny z nejlepších vín pro párování s čínskými a mnoha dalšími asijskými pokrmy. Ale rakouské víno je samozřejmě pevně zakořeněno i v nádherné rakouské kulinářské tradici. Stručně řečeno: je ideální pro nejširší možnou škálu potravin, od řízku po sushi.

 Tak už víte, proč si příště vybrat víno z Rakouska...?

Nejprodávanější vína

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení

Soukromí - potvrzení *

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu.

Je Vám 18 a více let?

Potvrďte prosím svůj věk.