Jaké skleničky
Víno ve správné sklenici chutná lépe!
Vína podáváme zásadně ve sklenicích z čirého skla, abychom mohli dobře posoudit barvu a čistotu vína. Nejsou vhodné broušené ani jinak zdobené a malované sklenice. Sklenice by měla mít tenkou stopku a při pití ji zásadně nedržíme za stěny, abychom víno nezahřívali. Vína nikdy nenaléváme více než do poloviny skleničky, zbytečně by se ohřívalo, ideální množství je cca 1, maximálně 1,5 dl.
Na bílé a růžové víno použijeme protáhlejší tvar skleničky s mírně uzavřeným vrchem (jako rozkvétající tulipán), víno tak lépe udrží nižší teplotu.
Na červené víno volíme sklenici kulatějšího tvaru, nahoře více rozevřenou, víno se tak dostane do většího kontaktu se stěny sklenice a naplno se tak rozvinou vůně vína.
Perlivá vína si nejlépe vychutnáte z úzké vysoké sklenice zvané flétna, která dá nejlépe vyniknout perlení vína a udrží nižší teplotu.