Oblast Wienviertel

Vinařství Fegerl, DeinzendorfRodinné vinařství, specializující se převážně na vinnou turistiku, již po pět generací pěstuje a vyrábí víno na 20 ha vinic cca 8 km jižně od Retzu. Ty se rozkládají na ideálním místě - srážky do 350 mm/m2 za rok, spašové i jílovité půdy dávají skutečně ty nejlepší předpoklady pro produkci vyvážených vín. Jejich produkce je momentálně 50% bílých a 50% červených odrůd.
Vinařství Gmeinböck, Poysdorf
Toto vinařství má tradici od roku 1739(!); produkuje kvalitní vína, která z 80% vyváží do Německa, jeho specialitou je prémiové víno Grüner Veltliner 48 NORD, který se pěstuje na vinici s velmi minerální půdou přesně na 48. rovnoběžce severní šířky. Za vše hovoří jejich motto: "S těmi nejlepšími surovinami, zkušenostmi s ruční prací a dlouholetou tradicí chceme dosáhnout produkce té nejlepší kvality. Definujeme inovace ne jako hrozbu, ale jako příležitost k pátrání po nejvyšších chuťových zážitcích."
Vinařství Pfeffer, Gaweinstal
Malé rodinné vinařství se po generace koncentruje pouze na několik odrůd. Vinice se nacházejí na vápnitých sprašových půdách. Filozofií tohoto vinařství je minimalistický princip, neboť "pouze skrze jednoduchosti může vzniknout složitost". Všechna vína jsou ovšem špičkové kvality a beze zbytku odpovídají typickým znakům dané odrůdy. Začtěte se do katalogu vín a zkuste jakékoliv víno z tohoto vinařství - bude určitě tím referenčním vínem z katalogu k porovnání s ostatními. Není se co divit, vždyť mottem pana Johanese Pfeffera je "Autenticita z hlediska původu a ročníku jsou moje největší starost".
Vinařství Wimmer, Frauendorf an der Schmida
Toto rodinné vinařství provozují pan a paní Wimmerovi; vinařství bylo založeno roku 1665(!), a oni jsou již desátou generací pokračující v této rodinné tradici. Jejich vinice se rozkládají na 12 ha na slunných pahorcích východně od vesničky Frauendorf an der Schmida. To jejich bílým vínům dává výraznou ovocnost, zatímco červená vína se vyznačují velmi jemným a přitom plným charakterem.
Znalost výroby vína se předává v tomto vinařství z generace na generaci již od 17. století. Tři století tradice výroby vína se odráží ve vysoké kvalitě a nejlepší harmonii těchto vín. Kvalitní obhospodařování vinic, stejně jako správný výběr termínu sklizně, následné zpracování vinného moštu, výroba vín jak v nerezových tancích, tak i v tradičních sudech, pečlivý výběr lahví a jejich následné skladování - to vše zaručuje skutečně mimořádnou kvalitu vín z tohoto vinařství.
Weinstimmig Dworzak, Deinzendorf
Vinařství zaměřené na výrobu a prodej lehkých, pitelných, cenově velmi přijatelných a při tom všem i kvalitních vín. Vinařství má - stejně jako Fegerlovi - svých cca 30 ha vinic v okolí vesničky Deizendorf. Evidentně se zde vínům velmi daří. Vinařství těží i z rozsáhlého a často otevřeného vinného šenku - Heurige, odkud jsou nádherné výhledy do okolního kraje a vinic. A co k vlastnímu vinařství říká pan Florian Dworzak (absolvent vyššího státního intitutu pro vinařství a ovocnářství v Klosterneuburgu), člověk, který zde má vše, včetně celé rodiny, na povel? "V našem vinném sklípku můžeme cítit ducha tradice a odvahu inovovat, ale bez umělých zásahů. Stejně jako v přírodě, tak i ve sklepě, je na prvním místě respekt k vínu jako přírodnímu produktu. Zpracováváme, plníme do lahví a prodáváme pouze vlastní hrozny."
Winzerfamilie Pfalz, Hohenruppersdorf
Vinařství se nachází v Hohenruppersdorfu, největší vinařské komunitě v okrese Gänserndorf. První zmínka o něm se datuje do roku 1610, od roku 1828 je plně drženo rodinou Pfalz. Důraz je tu kladen kladen na vinohradnictví, přičemž zvláštní pozornost je věnována takovým pracím, jako je péče o zeleň a záměrné redukování sklizně odlamováním výhonků a hroznů, protože "kvalita vzniká primárně na vinici - ne ve sklepě". Hrozny se tu sklízejí v plné zralosti, téměř výhradně ručně. Zpracování ve vinném sklepě probíhá ve dvou patrech na mírném svahu. Zvláštní pozornost je věnována udržitelnosti, odrůdové čistotě a nejlepší kvalitě vína. A co v tomto případě znamená "udržitelnost"? Jak sám Markus Pfalz vysvětluje: "V mnoha ohledech pracujeme jako ekologičtí vinaři. Dobrovolně se například obejdeme bez půdních herbicidů a umělých dusíkatých hnojiv. Pro podporu života v půdě vyséváme mezi vinnou révu druhově bohaté zelené směsi."
Vinice tohoto menšího - cca 15 osázených hektarů - vinařství se nacházejí v okolí malé vesnice Unterretzbach, která leží nedaleko města Retz.
Jedna z těchto lokalit se stala názvem tohoto vinařství. Název byl odvozen od prvního vína, které dědeček pana vinaře Schleinzera stáčel do lahví. V té době byl SONNENHÜGEL cuveé nejrůznějších odrůd z této vinice.
A co o sobě říká sám pan vinař? "Výrazná, intenzivní vína s charakterem a šarmem jsou naší vášní. Všechny naše vinice jsou obdělávány podle ekologicko-biologických zásad."