Recepty - snoubení
Něco receptů ke snoubení
Co k čemu podávat?
Pro spoustu lidí je víno neodmyslitelnou součástí slavnostní tabule. Vždyť co by byla romantická večeře bez dobrého vína? Mnozí z nás se však bez tohoto lahodného moku neobejdou ani jindy. Není tajemstvím, že ke každému jídlu se hodí jiný druh vína. Sladíme-li pokrm s vínem správně, zažijí naše smysly chvíle, na něž se nezapomíná.
Kdo si při výběru vína k určitému jídlu neví rady, může se držet následujících rad:
- Pokud zvolíme pokrm a druh vína podobných vlastností, nemůžete se zmýlit. K lehkým jídlům tedy podávejte lehká bílá vína, k vydatnějším plnější bílá a lehčí červená, k těžkým masitým a kořeněným pokrmům vína červená, k dezertům sladší a u sýrů záleží na jejich typu.
- Harmonie jídla a vína má být barevná. Světlá jídla (rybí, drůbeží, telecí maso, světlé omáčky) se podávají s bílými víny, tmavá masa a tmavé omáčky s červenými.
- Také v aromatických látkách má být harmonie. K výrazně aromatickému jídlu nemůžeme pít neutrální víno, které by se s takovým jídlem ztratilo. Aroma jídla a vína se však nesmí svou výrazností příliš tříštit. Obojí má být v souznění, víno a jídlo se musí vzájemně doplňovat.
- K jídlům s krajovou tradicí se obvykle podávají vína z onoho kraje.
- Pokud bylo víno přidáváno do pokrmu, podává se stejná odrůda i k pití.
- Víno se nehodí k jídlům okyseleným octem, k zavařeninám, čokoládovým polevám, není příliš vhodné k vajíčkům a ke zmrzlině. Červené víno by nemělo být podáváno s pokrmy nasáklými mořskou vodou.
Zkuste tedy několik námi odzkoušených snoubení jídel s bílými i červenými víny.