Burgenland - vinařská oblast Rakouska
Burgenland je nejvýznamnější vinařskou oblastí v Rakousku. Návštěvníci této malé spolkové země nemají šanci nic neochutnat, protože není snad jediná burgenlandská vesnice, kde by se nevyrábělo výborné víno.
Vinice ve středním Burgenlandu, v jižním Burgenlandu, kolem Neziderského jezera a na pahorkatině u Neziderského jezera zabírají kolem 15.000 hektarů ploch, na nichž se pěstuje vinná réva. Vynikající půdy, teplé panonské podnebí a Neziderské jezero jako zásobárna tepla a regulátor vzdušné vlhkosti představují téměř ideální podmínky pro pěstování vinné révy.
Na zdejších vápenitých půdách vznikají pikantní suchá bílá vína a v poslední době se tu rozvíjí výroba moderních červených vín. Mikroklimatické přednosti s regulačním vlivem jezera jsou pobídkou pro rozšiřující se výsadbu Frankovky a Zweigeltrebe. Kromě toho se tady vysazují i francouzské odrůdy Cabernet a Merlot vhodné ke kombinování s místními červenými víny. Při krásném podzimním počasí se dají každoročně očekávat plná a dlouhověká červená vína s ovocnou strukturou.
Apelace DAC
Zvláštností tohoto vinařského regionu je, že kromě známých sladkých vín jsou zde i aromatická a extraktově bohatá červená vína a vynikající bílá vína. Zvláště Frankovku nebo blendy s účastí Frankovky lze nalézt v DAC oblastech Leithaberg DAC, Mittelburgenland DAC, Eisenberg DAC, Rosalia DAC a Rust. Zweigelt je však ve vinařské oblasti Neusiedlersee DAC a také v oblasti Rosalia. Bílá vína jsou převážně ve vinařské oblasti Leithaberg DAC.