Jak chladit
Teplota podávání vína

Při správné teplotě vína vynikne jeho chuť a vůně.
Platí následující základní pravidla:
- Přechlazené víno se nám uzavře a my nic nevychutnáme.
- U teplého vína vystoupne silná chuť alkoholu a víno je nevyvážené.
- Pro vychutnání všech ušlechtilých vlastností před podáváním chladíme přiměřeně, nejlépe o 2°C níže. Po nalití do sklenky tím dosáhneme ideální teploty, která podpoří harmonii vína.
- Správná teplota podávaného vína je důležitým činitelem pro posouzení jeho kvality. Doléváme dopitou, nebo téměř dopitou sklenku.
A jak tedy konkrétně na teplotu podávání?
- Sekty, perlivá a aperitiv podáváme při teplotě 4-8 °C, docílíme tím, aby se perlení udrželo ve sklenkách po delší dobu.
- Sladší bílá vína, vermuty a dezertní pijeme při teplotě 8-12 °C.
- Suchá bílá vína podáváme při teplotě 9 – 11 °C.
- Růžové víno podáváme při teplotě 10 – 13 °C. Pokud si je např. v horkých letních dnech chcete vychutnat na osvěžení, doporučujeme teplotu podávání i nižší, klidně i s ledem.
- Polosladká či lehčí mladá červená vína podáváme při teplotě 13-16°C.
- Sladké, starší a těžké potom podávejte při teplotě 16- 19°C.
Pozor! Neexistuje nic takového jako je pokojová teplota - to je pouhý mýtus. Víno prostě musí být vychlazeno správně, a to i červené. Sebelepší červené víno vytemperované na přílš vysokou teplotu lze totálně "zabít" - nikdy si jej nevychutnáte. (Příklad: Stalo se nám v Toskánsku, kde jsme si objednali ke zvěřině láhev Brunello di Montalcino bratru za 55 Eur, že nám byla přinesena v "pokojové" teplotě. Ovšem vzhledem k tomu, že kolem bylo zrovna všude přes 30 °C, se to víno skutečně nedalo pít. Tak takhle vážně ne.)
Pro přehlednost ještě tabulka vín:
A několik rad souvisejících s teplotou na závěr:
- Ke snížení teploty můžeme použít lednice, ale nikdy nepodávejte víno s ledem! Víno kostkami ledu utrpí šok a ztratí tím výraznost, aroma a zbledne. (Výjimkou je podávání růžového vína v horkých dnech - viz výše).
- Podávané víno temperujeme co nejpomaleji, aby nedošlo k tepelnému šoku.
- Při ohřívání použijte nanejvýše vlažnou vodu, nikoliv vroucí nebo mikrovlnou troubu. Víno chce svůj čas.
- Teplotu můžeme měřit teploměrem, který ponoříme doprostřed láhve. Speciálně vyráběné teploměry se zavěšují za hrdlo tak, aby se nedotýkaly stěny.