Jak chladit

Teplota podávání vína

Teplota podávání vína

Při správné teplotě vína vynikne jeho chuť a vůně.

Platí následující základní pravidla:

  • Přechlazené víno se nám uzavře a my nic nevychutnáme.
  • U teplého vína vystoupne silná chuť alkoholu a víno je nevyvážené.
  • Pro vychutnání všech ušlechtilých vlastností před podáváním chladíme přiměřeně, nejlépe o 2°C níže. Po nalití do sklenky tím dosáhneme ideální teploty, která podpoří harmonii vína.
  • Správná teplota podávaného vína je důležitým činitelem pro posouzení jeho kvality. Doléváme dopitou, nebo téměř dopitou sklenku.

 

A jak tedy konkrétně na teplotu podávání?

  • Sekty, perlivá a aperitiv podáváme při teplotě 4-8 °C, docílíme tím, aby se perlení udrželo ve sklenkách po delší dobu.
  • Sladší bílá vína, vermuty a dezertní pijeme při teplotě 8-12 °C.
  • Suchá bílá vína podáváme při teplotě 9 – 11 °C.
  • Růžové víno podáváme při teplotě 10 – 13 °C. Pokud si je např. v horkých letních dnech chcete vychutnat na osvěžení, doporučujeme teplotu podávání i nižší, klidně i s ledem.
  • Polosladká či lehčí mladá červená vína podáváme při teplotě 13-16°C.
  • Sladké, starší a těžké potom podávejte při teplotě 16- 19°C.


Pozor! Neexistuje nic takového jako je pokojová teplota - to je pouhý mýtus. Víno prostě musí být vychlazeno správně, a to i červené. Sebelepší červené víno vytemperované na přílš vysokou teplotu lze totálně "zabít" - nikdy si jej nevychutnáte. (Příklad: Stalo se nám v Toskánsku, kde jsme si objednali ke zvěřině láhev Brunello di Montalcino bratru za 55 Eur, že nám byla přinesena v "pokojové" teplotě. Ovšem vzhledem k tomu, že kolem bylo zrovna všude přes 30 °C, se to víno skutečně nedalo pít. Tak takhle vážně ne.)

Pro přehlednost ještě tabulka vín:
Tabulka teplot

A několik rad souvisejících s teplotou na závěr:

  • Ke snížení teploty můžeme použít lednice, ale nikdy nepodávejte víno s ledem! Víno kostkami ledu utrpí šok a ztratí tím výraznost, aroma a zbledne. (Výjimkou je podávání růžového vína v horkých dnech - viz výše).
  • Podávané víno temperujeme co nejpomaleji, aby nedošlo k tepelnému šoku.
  • Při ohřívání použijte nanejvýše vlažnou vodu, nikoliv vroucí nebo mikrovlnou troubu. Víno chce svůj čas.
  • Teplotu můžeme měřit teploměrem, který ponoříme doprostřed láhve. Speciálně vyráběné teploměry se zavěšují za hrdlo tak, aby se nedotýkaly stěny.

Nejprodávanější vína

  • Frizzante Rosé Fegerl

    Frizzante Rose, růžové, suché, 11,5%, vinařství Fegerl

    189 Kč s DPH

    156 Kč

  • Merlot Saubrunn Gmeinböck

    Merlot Saubrunn, suché, 13,5 % alk., vinařství Gmeinböck

    225 Kč s DPH

    186 Kč

  • Mysterium Cuvée Premiere Schmid

    Mysterium Cuveé Premiere, suché, 13 % alk., vinařství Schmid -...

    249 Kč s DPH

    206 Kč

  • 48 Nord Gmeinböck

    48 NORD Grüner Veltliner, suché, 13 % alk., vinařství Gmeinböck

    179 Kč s DPH

    148 Kč

  • Chardonnay Pfeffer

    Chardonnay Gaweinstaler Lagen, polosuché, 12% alk., vinařství Pfeffer

    209 Kč s DPH

    173 Kč

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info