Rakouská červená vína - krátké povídání
Přidáno: 3. 11. 2019 14:58:20 Počet shlédnutí: 1912
03 Listopad 2019
Rakouská červená vína - velké překvapení

Přestože je Rakousko z velké části známé výrobou vynikajících bílých vín, více než třetina vinic této země - téměř 39 000 hektarů - je osázena červenými odrůdami. Pro výrobu jakostního vína je v Rakousku klasifikováno 14 odrůd červeného vína. Většina z toho množství náleží odrůdám původním, přizpůsobeným jak klimatu, tak půdě.
O kterých tedy vínech že to tady vlastně hovoříme? Jednoznačně jsou to odrůdy jako Blaufränkisch, Blauer Portugieser, Blauburgunder či Zweigelt - vlajková loď rakouského vinařství v červených odrůdách - a St. (nebo Sankt) Laurent, stejně jako stále jemnější verze Pinot Noir, které si zaslouží vaši pozornost.
Rakouská červená vína jsou v současnosti neskutečně trendy. Perfektně se hodí se ke stále populárnější skupině lehčích červených vín, ktere lze úžasně párovat s jídlem a která zároveň nabízejí pevná, prokreslená těla, s texturami od hedvábně hladké po sametovou. Jejich síla je častěji vyjádřena spíše aromaticky než prostřednictvím asertivních taninů nebo příliš hutným až těžkým tělem, zatímco jemné kyselinky zdůrazňují každou nuanci ovoce a koření.
Ovšem i milovníkům právě takových těžších vín vychází rakouská produkce vstříc. Oblast Burgenlandu je dnes známa (kromě výroby vín tokajského typu) zejména právě díky produkci úžasných ušlechtilých červených vín, a to jak původních odrůd - Frankovky a Svatovavřinecké jsou spojeny zejména právě s tímto regionem - tak i mezinárodních odrůd jako je Cabernet Saugvinon či Merlot a jejich případnými blendy s místními odrůdami. Pokud si ktěmto faktům připočtete i skutečnost, že rakouští vinaři se rozhodně nebojí svá vína nechat zrát na bariku, a to i klidně delší dobu, je jasné, že rakouské červené má skutečně potenciál oslovit každého znalce vín či prostě každého, kdo hledá kvalitní červené víno.